Környék

Keszthely a Balaton egyik nagyvárosa, amely pezsgő életet, történelmi látnivalókat, gazdag kulturális, szórakoztató és gyermekprogramokat kínál látogatóinak és lakóinak. Budapestről autópályán kényelmesen, kevesebb mint két óra alatt elérhető. Hévíz közelsége és a város hatalmas strandjai számtalan lehetőséget kínálnak a nyaralásra. Keszthely az egész Balaton régió egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, melyen belül maga a város is számos infrastrukturális változáson megy keresztül.

Keszthely távolsága néhány európai fővárostól, a sármelléki repülőtértől és a világhírű hévízi üdülőhelytől:

Budapest: 185 km

Bécs: 204 km

Pozsony: 201 km

Zágráb: 183 km

Ljubljana: 305 km

Sármelléki reptér: 14 km

Hévíz: 10 km

Keszthely: régi történelmi város

A város környékén ma is folynak ásatások, amelyek egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a területen az emberi élet legkorábbi nyomai a neolitikumból származnak. A Kr. e. hat évezredben Keszthely lakói a nomád, halászó és vadászó életmódról áttértek a földművelésre.

Hévíz

Hévíz Magyarország első számú turisztikai központja, köszönhetően annak, hogy itt található Európa legnagyobb természetes termáltava, amely világhírűvé tette ezt a gyönyörű várost.

Festetich kastély

A Festetić-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése a XVIII. század közepén kezdődött, de végleges formáját csak az 1880-as években, átfogó átépítés után nyerte el. Évente számos kulturális rendezvényt tartanak, amelyek közül néhányat a Festetich-kastély dísztermében rendeznek. A szálloda saját kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Keszthelyi Szűz Mária-templom

A keszthelyi Miasszonyunk-templom egy gótikus stílusban épült középkori templom Keszthely központjában. Ez a város legrégebbi, ma is álló épülete, és itt találhatóak Magyarország legnagyobb gótikus freskói is, amelyeket 1974-ben fedeztek fel. A templomot a XIV. században építtette Lácsfi István, akit 1397-ben végeztek ki. Sírja itt található.

A Balaton szépsége

Közép-Európa legnagyobb tava mindig is mindenkit megihletett. Népdalokban, irodalomban és festményeken egyaránt találunk utalásokat erre a csodálatos tóra. Ezt a gyönyörű tavat az 1850-es években fedezték fel. 2008 nyarán a keszthelyi Festetich-kastély kiállítótermében húsz 19. és 20. századi magyar művész, köztük Siney Merce Pál, Mesely Geysa, Csok István, Egri József, Bernáth Aurél, Mikusz Gyula, Brodsky Sándor, Karol Telepi és Iván-Grünwald Béla száz, a Balatont ábrázoló festményét bemutató kiállítás nyílt.

Keszthely: egy csodálatos hely!

Keszthely a régió kulturális központja. A Helikon Könyvtár mellett a városnak van egy városi könyvtára is. A Helikon Könyvtárat a Fešetić család alapította. A könyvek között régi lexikonok és régi metszetek is találhatók.